Termovizijsko snimanje

Termovizijsko snimanje je postupak temperaturnog očitanja određenog područja. Posebnim kamerama, koje imaju termički senzor kojim se prikupljaju podaci određenog područja moguće je dobiti sliku na ekranu same kamere. Termovizijske slike prikazuju najtoplija mjesta u crvenoj boji, a najhladnija rasponu od plave do ljubičaste, odnosno standardnim temperaturnim spektrom boja. Termovizijske kamera vidi ono što se golim okom ne može vidjeti, a predstavlja određeni rizik. Uz njenu pomoć problemi mogu biti otkriveni i uklonjeni mnogo prije nego što prouzrokuju veću štetu.

Prednosti termovizijskog snimanja pri industrijskom održavanju:

 • omogućava neometano funkcionisanje masina i postrojenja,
 • na vrijeme i u kratkom roku otkriva lokacije na kojima može doći do požara,
 • smanjuje troškove održavanja,
 • smanjuje gubitke uslijed zastoja i prekida proizvodnje,
 • omogućava izradu jednostavnog i efikasnog plana preventivnog održavanja,
 • omogućava snimanje stvarnog stanja u termičkim procesima i reakcijama.

Termovizijsko snimanje koristi se u:

 • kontroli elektroinstalacija i elektroenergetskih napojnih sistema,
 • kontroli temperature ležajeva i namotaja na motorima, generatorima i ostalim rotacionim uređajima,
 • kontroli elemenata u procesnoj industriji (rezervoari, zatvorene posude pod pritiskom, cijevi, ventili i drugo),
 • sušara (za voće, drvo i opekarske proizvode),
 • nadzor rada proizvodnih postrojenja i uređaja i
 • nadzoru objekta.

Termovizijskim snimanjem u distribuciji toplotne energije moguće je brzo i precizno otkrivanje kvarova, mjesta procurenja vrelovoda i toplovoda bez nepotrebnog kopanja, gubljenja vremena pri otkrivanju kvara, kao i sanaciji oštečenja nastalih traženjem istog.

Termovizijsko snimanje u građevinarstvu utvrđuje stanje toplotne izolacije pronalaženjem eventualnih mehaničkih i izolacijskih oštečenja, propusta, prodora vlage i drugo. Kontrola i nadzor kvalitete zidarskih radova omogučava ogromnu uštedu energije. Procjena stanja objekta prije kupovine ili početka sanacije (adaptacije).

Termovizijsko snimanje u energetici otkriva kvarove koji se ne vide golim okom, a predstavljaju veliki rizik. Pronalazi probleme kao što su preopterećenja, dotrajala oprema, slabi kontakti i slično. Termovizijska inspekcija se obavlja dok je postrojenje u punom pogonu, pod punim opterećenjem i zna se točno mjesto kvara, vrijeme popravke i trajanje zastoja se smanjuje, a tako se smanjuju i nepotrebni troškov.

termovizijsko-snimanje

Kako prepoznati zapušenost kanalizacije?

Prvi znaci da su vam cevi zapušene je sporije oticanje vode. Ukoliko se odmah ne raguje, sledeći upozoravajući znak je specifično klokotanje. Klokotanje koje može nastati i bez puštanja vode i ono se najčešće javlja u zgradama.

U zgradama  je više stambenih jedinica povezano na zajedničku vertikalu. Kada dodje do klokotanja bez puštanja vode ili blagog vraćanja otpadnih voda. To znači da morate hitno reagovati jer je pitanje trenutka kada će doći do izlivanja.

Mašinsko odštopavanje kanalizacije

+387 65 607 747  POZOVITE ODMAH