CENTRALNO GRIJANJE BANJA LUKA

Centralno grijanje banja luka, vezano za instalacije centralnog grejanja nudimo usluge izrade kompletnih sistema grejanja kao i parcijalnih instalacija, dodatnih grejnih tela, izrada kotlarnica itd.
Instalacije centralnog grejanja izrađujemo u više sistema i od različitih materijala kao što su instalacije radijatorskog grejanja sa čeličnim panelnim ili aluminijumskim radijatorima ili sistemi podnog grejanja koji pružaju izuzetan konfor jer ne zauzimaju prostor, efikasnije i ekonomičnije griju.
Pod centralnim grijanjem se podrazumijeva centralna proizvodnja topline (najčešće u podrumu) Zagrijana voda se sistemom crpki raspoređuje radijatorima po cijeloj kući. Montaža u podrumu ne odgovara tehničkim pretpostavkama, već je to više povijesno nasljeđe (pogon crpkama nije bio drugačije moguć).

Centralno grijanje je danas najrasprostranjeniji sustav grijanja. Pritom se svi stambeni prostori jedne kuće zagrijavaju iz jedne središnje točke. Kotao koji se zagrijava na naftu, plin ili drvene palete oblikuje srce naprave. Ostala goriva kao struja, koks ili ugljen ne igraju nikakvu ulogu kod centralnog grijanja.

Osnovni princip centralnog grijanja je jednostavan: u kotlu se voda zagrijava i transportira se preko sustava cijevi u radijatore. Preko radijatora voda šalje spremljenu toplinu u okolinu i hladna otiče natrag do kotla, gdje se ponovno zagrijava.

Centralno grijanje Banja luka
Centralno grijanje Banja Luka

O centralnom grijanju

Centralno grijanje je vrsta grijanja kojemu je svojstveno da se toplina proizvodi centralno u zajedničkom uređaju ili postrojenju (kotlovnici) te pomoću nekog prijenosnika topline (topla voda, para ili zrak) dovodi u pojedine prostorije, a kod daljinskoga grijanja i skupine zgrada ili cijelih gradskih blokova. Toplom vodom griju se stambene zgrade. Kod klasičnoga centralnoga grijanja voda se zagrije na 80 do 90 °C u kotlu, koji je zajedno s pripadajućim uređajima obično smješten u kotlovnici, te se odvodi cijevima do radijatora u stambenim prostorijama. Kruženje ili cirkulacija tople vode od kotla do ugrijanih tijela i natrag u kotao može biti prirodna (zbog razlike gustoće toplije i hladnije vode) ili prisilna s pomoću crpke (pumpe).

Prednosti centralnog grijanja jesu:

  • isplatljivije izgaranje goriva u većim kotlovima,
  • mogućnost podešavanja (regulacije) izgaranja automatskim upravljačem prema vanjskoj temperaturi,
  • otpada prijenos goriva i pepela, te dnevno potpaljivanje vatre u pojedinim prostorijama,
  • posluživanje je jednostavno: grijala zauzimaju malo mjesta, a mogu se smjestiti ispod prozora, to jest ispred površine hlađenja,
  • mogućnost grijanja sporednih prostorija, stubišta i slično,
  • održavanje stalne (konstantne) temperature u prostorijama pomoću automatske regulacije odavanja topline grijala prema vanjskoj temperaturi.

+387 65 607 747  POZOVITE ODMAH